«Свіжий чай подібний до бальзаму», - говорить східна мудрість. З ранку підбадьорить, дасть силу. Увечері втішить, налаштує на спокій. Божественний напій - герой традиційних церемоній. Тайський чай Матум з висушених фруктів дерева баїли - король таких свят.
Рослина, яка подарувала людям дивовижні плоди, схожі на яблука, вважають довгожителем. Перші згадки про його корисні властивості зустрічаються в старовинних манускриптах, написаних більше двох тисяч років тому. Уже тоді лікарі знали, що «яблучка» баїли поставлять на ноги важких хворих, а настій кори розгладить зморшки.
У дерева баїли є й інші назви - айва бенгальська, кам'яне яблуко, Егле мармеладне. В Бутані воно вважається священним, в Індії символізує родючість. У Таїланді визнано національним надбанням. Так жителі країни віддячили рослина, корисне від вершків до корінців.
У традиційній індійській медицині в лікувальних цілях використовують коріння, кору, квіти, листя. Однак найбільше цінуються плоди, з яких готують настої, екстракти, мазі, таблетки. Вершиною цілющою піраміди вважають чайний напій.
Корисні властивості тайського чаю Матум зумовлені багатим вмістом - в ньому багато мінералів і вітамінів, що зміцнюють імунітет, нормалізують обмін речовин, омолоджують шкіру. Тайський культ краси без напою з твердих кам'яних плодів, можливо, не був би так міцний.
Корисні властивості чаю Матум використовують при лікуванні:
Легеневих хвороб. Має відхаркувальну ефектом, позбавляє від кашлю, прочищає дихальні шляхи. Навіть «пропащі» курці відчувають себе краще після регулярного прийому.
Нервових розладів. Виводить з затяжних стресів, гасить роздратування, заспокоює нерви. При цьому не чинить снодійного дії, дозволяючи без побоювання сідати за кермо.
Хвороб шлунково-кишкового тракту. Купірує спазми, болі, позбавляє від печії, здуття живота. Речовини, що містяться в чаї, покривають шлунок в'язкої плівкою, яка знімає запалення, загоює виразку, гастрит.
Гіпертонії і судин. Нормалізує тиск, роботу серця, судин. Покращує кровопостачання, пам'ять.
Отруєнь. Дезінфікує, виводить токсичні речовини.
Цинги, авітамінозу. Великий вміст вітамінів A, C, групи B робить лідером в боротьбі з цими хворобами.
У чаї з бенгальської айви немає кофеїну, він не викликає побічних ефектів. Ці особливості дозволяють пити напій, без оглядки на час доби, вік споживачів. Тайський чай Матум показаний абсолютно всім. Діти і вагітні жінки - не виняток.
Європейці вважають, що цей чай не вимагає особливих навичок приготування. Але жителі східних країн з ними не згодні. Їх з дитинства вчать, як заварювати Матум. Існує кілька варіантів. Ось основні:
Дві-три часточки залити окропом (400-500 мл). У закритій ємності наполягати близько півгодини. Фортеця заварки на якість і смак чаю не впливає.
В один літр води опустити чотири колечка фрукта. Довести до 100 градусів. Дати чаю 20 хвилин настоятися, укутавши рушником.
Для приготування тайського чаю Матум не обов'язково використовувати чайник. Зробити напій можна прямо в порціонної чашці (200-300 мл). Знадобиться часточка і крутий окріп. Через 15-20 хвилин можна насолоджуватися цілющим чаюванням.
Отримати максимум користі допоможе термос. Він не тільки збереже потрібну температуру, але і дасть можливість розкрити цілющі властивості в повному обсязі.
Тайський чай Матум п'ють як засіб лікування, профілактики хвороб і заради власного задоволення. Обмежень в кількості немає. Виняток - вагітні. В силу яскраво виражених лікувальних властивостей їм дозволено не більше 1-2 чашок в день.
Для посилення ефективності додають скибочки лимона, мед, тертий імбир, чебрець, шафран, мелісу. Молоко примножить відхаркувальний ефект. Матум володіє накопичувальної здатністю, тому в цілях профілактики його потрібно пити постійно. Чай корисний як в гарячому, так і в холодному стані.
Позитивні відгуки про чай Матум - найкраща характеристика його лікувальних і профілактичних властивостей.
«Купила Матум в Індії. Коли захворіла ГРВІ, заварила вперше. Ніс прочистити до вечора, перестала боліти голова, а кашель і біль у грудях ослабли ». Тетяна, м Калуга
«Чай Матум привезла подруга, яка відпочивала в Паттаї. Я подумала, що це несерйозно. Але коли загострився гастрит, чай врятував. Добре знімає біль ». Галина, м Сєвєроморськ
«У нас чай Матум на почесному місці. Від отруєння - перша справа. Дочка навіть риму придумала: «Вирушаючи в далеку дорогу, про Матум НЕ забудь!». Ілля Нечаєв, м Самара
Лікувальні чаї з Азії - прекрасний спосіб зміцнити здоров'я і повернути молодість. Ознайомитися з корисними властивостями можна на нашому сайті. Тут же можна замовити якісний чай Матум.